Welke projecten krijgen dit jaar steun?

Vlaamse Liga tegen Kanker - 31 december 2011

Welke projecten krijgen dit jaar steun?
De onderzoeksprojecten van dit jaar hebben als thema de bijwerkingen van kankerbehandelingen. In maart 2011 werd hiervoor één miljoen euro steun toegekend.

Kankerpatiënten worden tijdens hun behandeling vaak met zware of toxische bijwerkingen geconfronteerd die een diepe impact op hun dagelijks leven hebben. Door in onderzoek hiernaar te investeren, wil de Vlaamse Liga tegen Kanker de levenskwaliteit van kankerpatiënten verbeteren.

Zo hebben patiënten met kanker aan het rectum of de endeldarm de beste overlevingskansen als zij voor de operatie reeds bestraling krijgen. Deze bestraling voor de operatie heeft als gevolg dat de sluitspier niet meer werkt en dat de patiënt zijn stoelgang niet meer kan controleren - een bijzonder ernstige nevenwerking, dat spreekt voor zich. Eén van de goedgekeurde onderzoeksprojecten van 2011-2014 zoekt naar strategieën om dit kwalijke neveneffect in de toekomst te voorkomen of te behandelen. Een ander project bestudeert hoe de vaak blijvende slikproblemen bij patiënten met hoofd- en halskanker ten gevolge van bestraling kunnen worden verminderd door een verminderde bestralingsbehandeling zonder dat de kansen op genezing van patiënten verminderen.

Er werden 29 onderzoeksaanvragen ingediend, waarvan zestien naar de tweede beoordelingsronde gingen. Na internationale reviews werden  uiteindelijk vier projecten - waarvan twee interuniversitaire samenwerkingsprojecten - door de wetenschappelijke commissie geselecteerd. In totaal werd een bedrag van 1.000.000 euro aan deze vier projecten toegekend.
Lees meer over de vier projecten
Strategieën om verlies van controle over de sluitspier ten gevolge van bestraling te voorkomen of te behandelen  (toelage: 250.000 euro - vier jaar)
De vermindering van acute en chronische slikproblemen door bestraling bij patiënten met hoofd- en halskanker  (toelage: 300.000 euro - vier jaar)
Een betere begeleiding en opvolging van patiënten die met de bijwerkingen van chemotherapie kampen  (toelage: 285.625 euro - vier jaar)
Teelbalweefsel bewaren om vruchtbaarheid na kinderkanker te vrijwaren    (toelage: 164.375 euro - drie jaar)

Contactinformatie

Enbloc4Cycling
Enbloc4Cancer
Adres:
Groenstraat 63
3370 Boutersem
België
T: +32 473 55 02 25
E: michel.vaes@yahoo.com

- Registratie nr: 170-039-416
- BICCODE nr. : KREDBEBB
- IBAN nr. : BE 14 733-1999 999-83
 

Volg ons op facebook

Referenties